Rutina, o artă mintală necesară?

Rutina a căpătat în timp două conotații antitetice. O conotație care portretizează rutina într-un mod negativ, ca fiind un proces repetitiv tragic. Iar o alta care imaginează rutina într-un mod pozitiv, reprezentând activitățile disciplinate care ordonează nu doar ziua ci și procesele noastre cognitive. Eu voi vorbi despre a doua variantă. Rutina este una dintre fundamentele schimbării caracterului și destinului nostru. Spun acest lucru pentru că are o influență crucială asupra minții și asupra compartimentării minții. Procese ce au rolul de a crea spațiul necesar mintal pentru calm, ordine, concentrare și eficiență. În rândurile ce urmează am să prezint care este chintesența rutinei pentru a o putea utiliza cât mai abil în viața noastră  și de asemenea modul în care ne valorifică mintea.

De cele mai multe ori suntem tentați să grăbim fiecare acțiune pe care o întreprindem gândindu-ne că în acest mod vom putea trece la următoarea și termina responsabilitățile mai repede. Dorim să facem multe lucruri ineficient decât puține și eficient. Ne imaginăm că nu avem suficient timp într-o zi pentru a îmbina lucrul cu relaxarea și de asemenea cu creșterea și dezvoltarea. Agitația aceasta interioară este toxică pentru că ne învață să ne disociem de momentul prezent și creează haos în jurul vieții noastre. Ne obișnuim mintea cu puținătatea și cu compresia timpului în loc să privim spre extensie și expansiune. Însă, pentru a putea crea ordine în viața noastră interioară este necesară mai întâi disciplina în viața noastră exterioară.

Ceea ce face rutina, este să disciplineze și să întărească mintea pentru ca noi să putem fi mai eficienți. O minte care este lăsată de izbeliște și lăsată să intre în automatismul acela inert, nu va face decât să adoarmă purtătorul. Ne petrecem o mare parte din zi în automatism, fără să conștientizăm. Trezitul, micul dejun, condusul la lucru, conversația cu colegii, munca repetitivă și știrile de seară sunt toate activități automate. De-a lungul zilei apar doar câteva momente de efort mintal conștient susținut. Automatismul acesta tractează dupa sine letargia și nepăsarea cognitivă care se pot instala în timp. Ceea ce la rândul lor pot rezulta în ceea ce am descris mai sus, haos și dezorganizare în viața noastră. Din acest motiv rutina este necesară pentru a ține mintea în șah și a o obliga să fie conștientă de procesele zilnice. Acest lucru se va reflecta și se va răsfrânge și asupra întregii vieți provocând stări mai dese de bine, încredere, concentrare și vitalitate. Este important să avem o rutină generală dar și una specifică pentru diferite zone ale vieții noastre. Pentru ca o rutină să fie eficientă are nevoie de :

  • Consecvență- Este crucial ca odată ce am creat o rutină să nu o batjocorim și să ajungem să o folosim o dată pe lună din întâmplare. Dedicarea și consecvența ajută la introducerea ei în viața noastră și la a obișnui corpul progresiv cu noul sistem.
  • Pasiune- Rutina nu trebuie să fie plictisitoare și obositoare. Rolul ei este acela de a energiza și ordona mintea. De aceea ideal ar fi să dezvoltăm o rutină care să includă și pasiunile noastre. Iar dacă nu se poate, cel puțin să adăugam unele activități mai complexe pentru a nu intra din nou în acel automatism. Spre exemplu un sport poate fi adăugat în rutină. Însă, dacă facem sală de 10 ani și simțim că nu ne mai bucură la fel de mult, putem încerca un alt sport.
  • Precizie/concentrare- Un ultim aspect important este modul în care tratăm rutina. Putem fi consecvenți, dar dacă o urmărim nepăsător, obligat și disipat atunci este o acțiune urmată degeaba. Precizia și concentrarea sunt modus operandi ai rutinei. Prin ele ne asigurăm că absorbim cât mai mult din rutină și că nu vom renunța cu prima ocazie.

Rutina este un aspect existențial foarte important care influențează toate ariile vieții noastre. Cu toate acestea o trecem cu vederea crezând că făcând totul repede și ineficient ne conferă mai mult timp la finalul zilei. Mintea noastră ne va mulțumi veșnic pentru că îi dăruim o rutină bine pusă la punct. Drept răsplată și ea ne va da înapoi încredere, fericire, concentrare, vitalitate și multe alte cadouri dacă rămânem fideli. Prețul pe care îl plătim pentru nepăsare este destul de neplăcut.

Leave a comment