Fiecare om are o personalitate diferită. Care este a ta?

Îmi doresc prin acest articol să dobor prejudecata conform căreia oamenii care nu se pot integra într-un mediu anume, sunt niște neadaptați și niște ciudați. În această categorie intră toți oamenii care simt o emoție de gol și lipsă când se implică în diferite medii sociale, profesionale, educaționale sau personale. Din această cauză nu pot performa așa cum știu că o pot face sau nu pot fi ei înșiși. Stați liniștiți, nu sunteți singurii și este absolut normal de altfel. Dacă vă regăsiți în această categorie, citiți mai departe pentru a descoperi de ce este benefic și cum puteți face pentru a descoperi ce fel de personalitate aveți.

Foarte multe persoane se regăsesc în tot felul de arii profesionale, în tot felul de relații sentimentale sau de relații sociale care nu le oferă cu adevărat bucurie. Prima noastră tendință este să blamăm exteriorul. Ne spunem că ”de vină este șeful, este iubita sau prietenul ală care este mult prea pisălog”. Blamarea exterioară nu ajută la absolut nimic. Este necesar să ne uităm la noi, la ceea ce nu funcționează în noi sau la legătura noastră cu acel lucru. Se întâmplă deseori ca vinovatul să nu existe și să fie doar o incompatibilitate clară între ceea ce putem noi oferi și ceea ce trebuie să oferim pentru binele comun.

Caracterul uman este complex și foarte divers. O persoană care este făcută să picteze, spre exemplu, nu se va putea exprima vreodată abil într-un mediu corporatist. Un om al numerelor, de asemenea, va fi stângaci într-o atmosferă psihologică. Asta nu înseamnă că nu pot face față neapărat, dar sufletul lor cere altceva. Tânjește după mai multă însemnătate. Putem minții familia, prietenii, șeful și societatea, însă sufletul nostru nu poate fi mințit. Cu cât încercăm să îl păcălim mai mult, cu atât vom avea mai mult de suferit. De aceea când simțim un disconfort, trebuie să ne întrebăm de unde vine acel sentiment.

De ce este benefic să simt un așa gol?

    Disconfortul de orice fel este o oportunitate de a învăța. Chiar și atunci când ni se pare că nu există o lecție de învățat, undeva ascunsă se poate găsi una. Când simțim acel gol interior și acea neplăcere când facem un lucru, trebuie să ne întrebăm de ce. Întotdeauna există o explicație pentru acel gol. Motive pot fi multe, dar aici nu vreau să vorbesc decât despre neplăcerea de a ne regăsi într-un mediu nepotrivit pentru noi. În consecință, un gol este un semnal de alarmă că este o incompatibilitate între noi și mediu. Abilitățile noastre, încrederea noastră și concentrarea noastră sunt nepotrivite pentru sarcinile sau conversațiile pe care le susținem în acel loc. Ne putem preface, ne putem minți și chiar foarte abil dacă suntem adaptabili. Însă, pe termen lung acel gol va deveni mai profund și va deveni rană. Decideți conștient, focusat și precis mediul căruia vă dedicați.

Cum descopăr care este personalitatea mea?

   Răspunsurile concise sunt introspecția și evoluția personală. Când nu ne cunoaștem îndeajuns de bine, acceptăm oameni, circumstanțe, slujbe și relații cu care nu suntem compatibili. Credem că ceea ce avem nevoie în acel moment este o nouă relație când de fapt noi suntem nefericiți pentru că nu putem crea la muncă ce dorim. Credem că avem nevoie de ieșiri dese pentru a uita de neplăceri, când de fapt avem nevoie de timp petrecut cu noi. Autenticitatea și naturalețea sunt direct proporționale cu efortul dedicat evoluției noastre. Odată ce noi știm ce dorim de la noi și cine suntem, putem găsi mediul în care ne putem exprima autentic. Pentru a vă oferi un început, mai jos aveți câteva exemple de arhetipuri de personalitate ale oamenilor prezentate de toate culturile lumii:

 1. Războinicul- Persoana care dorește să muncească mereu și pentru care provocările sunt mană cerească. Se exprimă direct, precis și fără ocolișuri. Se plictisește dacă i se cere să fie diplomat și subtil. Nu vrea să fie un lider neapărat dar nici nu vrea să fie condus. Preferă să se lupte singur pentru victorii.
 2. Orfanul- De fel introvert și timid cu oarecare lipsă de încredere. Se exprimă cu puține cuvinte, ocolitor și preferă să lucreze singur. Este foarte creativ, disciplinat și atent la detalii dacă este lăsat să lucreze în liniște.
 3. Căutătorul- Creativ, înțelept, perseverent și curios. Deși poate lucra în echipă și se poate adapta la responsabilități de grup, preferă să descopere tainele singur. Este mult mai interesat de secrete, descoperiri și înțelepciune.
 4. Îngrijitorul- Atent, grijuliu și candid. Este o personană foarte iubitoare și altruistă față de toată lumea. Preferă de multe ori să-și ignore propriile nevoi doar pentru a-i ști pe ceilalți fericiți. Se exprimă uneori timid, dar nu pentru că este timid, ci pentru că nu vrea să îi rănească pe ceilalți.
 5. Amantul- Misterios, carismatic, subtil și dezinhibat. O persoană care impresionează prin estetica fizică, dar și prin amabilitatea și sinceritatea conversațiilor pe care le poartă. Poate în schimb să fie în unele circumstanțe parșiv, focusându-se mai mult pe nevoile sale.
 6. Distrugătorul- Arogant, direct, zeflemitor și nepăsător față de ceilalți. Dorește să fie în centrul atenției și se hrănește cu dramă și complimentele celorlalte persoane. Exprimarea este de multe ori bazată pe nevoile sale.
 7. Creatorul- Creativ, inovativ, visător și pretențios. Acestea sunt persoane pentru care creativitatea reprezintă nucleul vieții lor. Când creează se simt pozitiv și vitalizat. Caută mereu noi moduri de a exersa creativitatea și orice alegere fac, fie că este profesionala sau personală, creativitatea va fi crucială.
 8. Joker-ul- Amuzant, umoristic, deschis și autentic. O persoană care nu ascunde firea sa reală sub nicio formă. Vede viața întotdeauna într-o imagine pozitivă și rareori este tristă. De multe ori este obositoare pentru că nu poate lua lucrurile în serios. Chiar și atunci când este înspre binele său.
 9. Înțeleptul- Contemplativ, gânditor, logic, profund și cunoscător. Înțeleptul va dori să aibă întotdeauna discuții cât mai profunde și însemnate. Este foarte plictisit de mondenitate și cotidian. Simte nevoia ca orice acțiune să aibă neapărat o logică și o însemnătate.
 10. Liderul- Sacrificiul, maturitatea, echilibrul și empatia sunt câteva cuvinte care îl caracterizează. Este persoana la care apelează toată lumea. Cel care are răspunsurile, cel care este altruist, cel care se sacrifică și cel care se luptă pentru obținerea victoriei. Fie că vorbim de dimensiunea profesională, personală, sportivă sau educațională. Vreau să adaug aici că de multe ori, șeful nostru nu este neapărat și cel din arhetipul Liderului. Acest arhetip poate fi un coleg sau o colegă de asemenea.
 11. Sfântul- Timid, introvert, pozitiv, spiritual, iubitor și plin de compasiune. Spre deosebire de arhetipul ”Orfanului”, ”Sfântul” nu este neîncrezător ci doar foarte spiritual și deține un calm interior profund. El este voluntarul care dorește să creeze o lume mai bună.

Există o infinitate de tipologii și arhetipuri de personalitate. Importanța nu se regăsește în ce fel de personalitate avem ci în descoperirea sinelui nostru și în asumarea a ceea ce suntem. Când reușim să ne acceptăm și să ne cunoaștem suficient de bine, nu vom mai rămâne blocați în tot felul de medii neprielnice. Când știm cine suntem, noi ne alegem mediul și nu el pe noi.

Leave a comment