A fi sau a nu fi în criză existențială

Fenomenul acesta al crizelor de toate formele au devenit în ultimul timp deosebit de întâlnite. Societatea a luat-o complet razna, cerând mai mult, dând mai puțin, judecând mai aprig, conștientizând mai puțin, bravând cu vitalitate și uitând umilința. Însă cel mai important, nu este concepută pentru a ajuta spiritul uman să-și găsească scopul. Este o agitație permanentă care nu doar că obosește mintea dar și înăbușă spiritul uman. Parcă ne direcționează peste tot și nicăieri. Din cauza aceasta, uităm cine suntem, unde suntem, care este scopul nostru și ce am dori să devenim. Lipsa unui sens inerent oricărei ființe vii, dar și imprevizibilitatea vieții sunt garantate să doboare spiritul uman și să îl introducă într-o criză existențială.

Dacă aveți asemenea simptome să știți că nu sunteți singuri în această circumstanță. Criza existențială poate surveni la orice vârstă și nu iartă pe nimeni. Vă vorbesc din propria experiență când vă scriu aceste rânduri și nu vă voi minți, este o perioadă a naibii de grea. Nu vă pot promite că la finalul articolului veți scăpa de ea, însă, sper cu toate acestea să ofer puțină alinare.

Ce este criza existențială?

Este un fenomen deosebit de răspândit, doar că posesorii nu sunt conștienți de el. Explicând-o în termeni simpli, este momentul în care omul se află la o bifurcație în viața sa și pune sub semnul întrebării întreaga sa realitate. Lucrurile care au mers cândva, nu mai merg acum. Momentele care ofereau plăcere sunt o corvoadă. Energia pozitivă și vitalizantă de altă dată nu mai există. Se întreabă care este scopul său suprem și sensul vieții. Ca rezultat, oamenii ajung să dezvolte cantități neobișnuite pentru ei de anxietate, izolare, depresie sau un sentiment profund de nepăsare față de tot.

Care sunt simptomele?

 • Căutați sensul vieții
 • Vă simțiți izolați și singuri
 • Apar deodată depresia și melancolia
 • Nu mai știți cine sunteți
 • Toate realizările din trecut nu mai au sens
 • Simțiți nevoie de ceva profund, limpede și cu sens
 • Niciun loc nu mai are sentimentul de casă
 • Vă simțiți goi pe dinăuntru

Nu doresc să vorbesc despre mine în acest articol, însă vreau să menționez totuși că trecând prin această criză, toate valorile și viziunile pe care le aveam despre viață s-au schimbat. Eram atât de dezordonat în interior și atât de pierdut încât am schimbat 5 țări în 3 ani, 3 universități, 3 domenii diferite, numeroase slujbe și stagiaturi fără niciun rezultat. M-am întors acasă, în București, fără niciun plan, nicio pasiune și niciun prospect de viitor. Intrasem adânc în criza existențială care deși a fost o suferință, finalul ei a fost precum aerul curat al dimineții după o noapte neagră. Această criză este temporară.

De ce trecem printr-o criză existențială?

În general se întâmplă când mintea ne este destabilizată din exterior de un eveniment de o anumită anvergură. Deci criza existențială poate apărea la orice vârstă, oriunde și oricând. Printre altele următoarele motive sunt de menționat:

 • Moartea a cuiva drag
 • Schimbarea sau pierderea slujbei
 • O boală cronică
 • Stres sau anxietate cronice
 • Mariajul
 • Mutarea într-un loc nou- stat, oraș sau casă-
 • Nașterea unui copil
 • Destrămarea unei relații- sentimentale, familiale sau de prietenie-
 • Intrarea într-o nouă fază a vieții
 • Dependența de droguri

Crizele existențiale sunt în creștere peste tot în lume dar ne putem întreba cum se poate întâmpla una ca asta când trăim în cea mai prosperă eră a istoriei umane din toate punctele de vedere? Răspunsurile pot fi multe. Părerea mea este că nu ne uităm unde trebuie. Golul existențial încercăm să îl acoperim cu orice este posibil mai puțin cu propriul nostru sine. Încercăm alcoolul, țigările, drogurile, sexul, mâncarea, distracția sau adrenalina. Toate deși au efect calmant sunt cu dată de expirare și nu pot tămădui sursa. Cu alte cuvinte, acoperă golul temporar pentru ca mai apoi să răsară insatisfacția în altă parte și în moduri la fel de neplăcute. Este absolut necesar să ne uităm în interior pentru un rezultat permanent. Ca orice altceva în cosmos-ul ăsta, și criza are rolul său. Sună ridicol să spun că putem beneficia de pe urma unei crize. Cu toate astea, nu este așa. Rolul unei crize existențiale este acela de a ne recalibra psihic, emoțional și spiritual. Este oportunitatea prin care noi ne dăm seama cine suntem, ce dorim de la viață și care este scopul nostru. Aveți dedesubt câteva măsuri cu care puteți trece mai ușor prin această criză:

 1. Scrieți gândurile într-un jurnal în fiecare zi
 2. Transformați durerea în artă de orice fel
 3. Conectați-vă cu natura
 4. Găsiți ceea ce vă aduce plăcere și bucurie și practicați acel lucru zilnic
 5. Învățați să vă iubiți prin afirmații și recunoștință
 6. Căutați mai multă liniște-meditați-
 7. Conectați-vă cu oameni care au aceleași credințe
 8. Explorați spiritualitatea
 9. Faceți exerciții fizice în fiecare zi

Criza existențială este un blestem dar și o binecuvântare. Deznodământul său depinde foarte mult de modul în care noi ne raportăm la ea și cum o folosim. Nu încercați să o controlați ci folosiți-o ca momentum pentru dezvoltarea voastră. Folosiți-o ca pe un arc pentru săgeata sufletului. Vă promit că dacă sunteți dedicați și disciplinați în a o înțelege, veți iesi din ea mai puternici.

Leave a comment